Keukenvloer betegelen doe-het-zelf

Keukenvloer betegelen doe-het-zelf tips

Hoe betegelt u zelf de keukenvloer?

Tegels worden veel gebruikt in het toilet, in de badkamer, maar ook in de keuken. Hier zijn tegels erg handig, voornamelijk omdat er kans is dat er water op de grond komt. Tegels zijn niet alleen bestand tegen water, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Wilt u de keukenvloer betegelen – doe het zelf? Dan leest u hier hoe u daarvoor te werk kunt gaan, en waar u op moet letten tijdens het tegelen. Op die manier verzorgt u zelf een mooie keukenvloer.

Het uitzoeken van de juiste tegels

Vloertegels zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende soorten en maten. Iedereen die wel eens in een kluswinkel heeft gezocht naar tegels, of op internet heeft rondgekeken, weet dat het kopen van vloertegels niet zo eenvoudig is als het misschien lijkt. Het belangrijkste bij het uitzoeken van tegels, naast natuurlijk de kleuren en patronen, is de slijtagegevoeligheid van de tegel. Voor in de keuken is het verstandig om tegels te gebruiken die nauwelijks of niet slijten (klasse 4 of 5). Hiermee zorgt u ervoor dat de vloer goed kan tegen intensief gebruik, zoals in de keuken zeker het geval zal zijn.

De keukenvloer betegelen – doe het zelf

Een professional zal een flink bedrag vragen voor het betegelen van de keukenvloer. Daarom is het voor de ervaren doe-het-zelver een aantrekkelijke klus om zelf te doen. Dat is bovendien niet zo erg lastig. Zorg in ieder geval dat u alle materialen in huis heeft, voordat u begint. Ook moet er enkel gereedschap aangeschaft worden: een tegeltang bijvoorbeeld, en een rubberen hamer om de tegels vast te tikken. Hebt u alles aangeschaft of gehuurd, dan kunt u aan de slag om in de keuken een mooie vloer te leggen.

Hoe legt u tegels in de keuken?

Gaat u een tegelvloer leggen, dan moet de ondergrond eerst geprepareerd worden. Hoewel het mogelijk is om over de oude tegels heen te tegelen, heeft dit niet de voorkeur. Veel mooier is het als u de vloer egaliseert (bijvoorbeeld met cement). Nadat u de tegels op de juiste maat gesneden heeft, kunt u een rij tegels leggen in de lengte en in de breedte. Op deze manier kunt u de tegels precies uitmeten. Breng vervolgens tegellijm aan, en druk de tegels vast. Nadat de vloer een dag heeft gedroogd, kan hij gevoegd en gekit worden. Nu is de keukenvloer klaar voor gebruik.

Bronvermelding: Delta BV Tegelzetter en specialist in keukens en sanitair.