Keukenwand betegelen, doe het zelf

Keukenwand betegelen
Tegels zijn erg populair in toiletten, badkamers en keukens. Dit komt doordat tegels waterdicht zijn en erg gemakkelijk schoon te houden. Tevens zijn tegels in vele patronen en kleuren te verkrijgen. Hoewel veel mensen een tegelzetter inhuren voor het betegelen van hun badkamer, toilet en keuken, kunt u het echter prima zelf doen. Tegelzetten is helemaal geen moeilijke klus. In samenwerking met Santebo Tegelzetters, hebben we voor u een doe-het-zelf overzicht opgesteld.

Benodigdheden

Om uw keuken te betegelen, heeft u een aantal benodigdheden nodig.

Rolmaat Waterpas
Tegelsnijder Lijmkam
Boormachine Tegeltang
stellatten voegmiddel
Tegellijm

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het belangrijk dat u precies berekend wat de oppervlakte van het betegelde oppervlakte is. Dit doet u door de simpele rekensom lengte x breedte (of in het geval van een muur, hoogte) te doen. De uitslag van deze som vertelt u de oppervlakte en hiermee kunt u berekenen hoeveel tegels u nodig heeft. Ook is het belangrijk om extra tegels te bestellen. Bij het snijden van tegels heeft u altijd wat breuk of snijverlies. Ongeveer 10% meer tegels dan u nodig heeft, wordt aangeraden. Als u alle tegels op maat gezaagd hebt, moet u niet direct beginnen met tegelen. Plaats eerst een raamwerk van geschaafde houten latten op de wand en leg een rij tegels voor de wand op de grond.

Tegels aanbrengen

 1. Plaats een houten raamwerk tegen de wand.
 2. Breng de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing en strijk de lijm gelijkmatig over de muur heen met een lijmkam.
 3. Begin met tegelen vanaf de linker- of rechter onderhoek. Belangrijk is dat u de tegels ongeveer 6 millimeter van de hoek af geplaatst worden en er ruimte is tussen de tegels voor voegwerk. Gebruik een waterpas om de tegels recht te plaatsen.
 4. Snijd de tegels voor de laatste rijen op maat met een tegelsnijder en breek ze voorzichtig af.
 5. Na vierentwintig uur is de tegellijm uitgehard en kun je beginnen met afvoegen en schoonmaken.
 6. Werk de voegen in natte ruimtes af met siliconenkit.

Tips

 • Grote tegels brengen rust in een ruimte. Zorg er wel voor dat de ondergrond recht is en de tegel volledig gelijmd wordt
 • Kleinere tegels geven een luxe hotelgevoel en worden meestal in matjes geleverd. Met dan aan de matjes zijn ze erg makkelijk te plaatsen.
 • Rechthoekige tegels kunnen verschillende uitzichten bieden. Indien de tegels horizontaal geplaatst worden, lijkt de ruimte breder en groter. Indien ze verticaal geplaatst worden, verhogen ze de ruimte.
 • Verwerk tegels met verschillende verpakkingen met elkaar. Een vloertegel kan ook heel goed als wandtegel.
 • Neem altijd een extra pakket tegels voor het geval er tegels beschadigen.
 • Probeer de voegen in de zelfde kleur te krijgen als de tegels.
 • Bepaal van te voren hoe u uw muur wilt betegelen. Hoe moeten de tegels geplaatst worden? Schrijf dit indien uit op een plattegrond.
 • Let op: De lijm heeft een droogtijd! Laat de tegel niet te snel los.